In dit artikel

{empty_image_alt}

Hoe op te stellen facturen te maken: handige tips voor factuur opstellen

In dit artikel

Het maken van een correcte factuur kan soms een ware hoofdpijn zijn. Ik weet hoe het voelt; ik heb het zelf ook meegemaakt. Na grondig onderzoek heb ik echter waardevolle inzichten verzameld die het proces veel makkelijker maken.

Dit artikel biedt praktische tips en trucs om professionele facturen op te stellen zonder stress. Ontdek hoe eenvoudig het kan zijn.

Belangrijkste inzicht

Een factuur sturen: Het lijkt zo makkelijk. Maar, voor je het weet mis je iets. Met de juiste software heb jij je facturatie effectief, efficiënt, snel en gemakkelijk op orde. Na alle aanbieders te hebben onderzocht en geprobeerd hebben we 1 absolute winnaar ontdekt. Deze handige facturatie tool kun je hier gratis proberen.

Samenvatting

  • Gebruik altijd een factuurprogramma zoals DigiBTW om snel en professioneel facturen te maken. Deze programma’s bieden handige templates die je kunt aanpassen aan jouw behoeften.
  • Zorg dat elke factuur essentiële elementen bevat zoals het unieke factuurnummer, jouw bedrijfsgegevens, de gegevens van de ontvanger, een duidelijke omschrijving van de verleende diensten of verkochte producten, en specifieke betalingsinformatie.
  • Maak gebruik van voorbeeldteksten voor het opstellen van facturen om professionaliteit uit te stralen en aan alle wettelijke eisen te voldoen. Deze helpen om facturen snel en effectief te maken.
  • Overweeg het maken van UBL – facturen met software zoals WeFact, omdat steeds meer bedrijven en overheden deze automatisch kunnen verwerken, wat jouw facturatieproces efficiënter maakt.
  • Als je BTW-plichtig bent, zorg dan dat elke factuur nauwkeurig de BTW-tarieven weergeeft afhankelijk van de geleverde goederen of diensten, om te voldoen aan alle vereisten van de Belastingdienst.

Wat is een factuur en hoe stel je deze op?

Een factuur is een officieel document dat je naar klanten stuurt om betaling voor geleverde goederen of diensten te vragen. Het correct opstellen van een factuur vereist dat je bepaalde essentiële informatie en wettelijke vereisten opneemt.

Belangrijke elementen van een factuur

Het opstellen van een factuur gaat verder dan alleen het versturen van een betalingsbewijs naar je klanten. Uit mijn eigen ervaring blijkt dat een goed opgezette factuur de sleutel is tot een soepel facturatieproces. Hieronder deel ik de 9 belangrijkste elementen die volgens mij altijd op elke factuur aanwezig moeten zijn:

  1. Factuurnummer: Elk document krijgt zijn unieke nummer, zodat je nooit in de war raakt met andere facturen. Dit heb ik snel geleerd nadat mijn administratie in de begin dagen dubbele nummers bevatte.
  2. Jouw gegevens en die van de ontvanger: Volledige namen, adressen en contactinformatie zorgen voor duidelijkheid over wie de leverancier is en wie moet betalen. Ik zorg er persoonlijk voor dat deze informatie altijd up-to-date is.
  3. Factuurdatum en betalingstermijn: Deze data vertellen je klant wanneer de factuur is uitgestuurd en wanneer het bedrag betaald moet worden. Ik merkte dat door hier helder in te zijn, klanten sneller betalen.
  4. Omschrijving van werkzaamheden of producten: Een duidelijke lijst waarvoor jouw klant precies betaalt, vermijdt veel vragen achteraf. Ik beschrijf altijd elk detail om misverstanden te voorkomen.
  5. Aantal uren/geleverde hoeveelheid: Zeker bij diensten gebaseerd op uurtarief of als producten per stuk worden verkocht, moet dit nauwkeurig worden vermeld. Dit maakt het eenvoudiger om later uren of hoeveelheden te verifiëren.
  6. Prijs per eenheid en totaalbedrag: Naast de prijs per uur of per stuk moet ook het totale bedrag inclusief BTW duidelijk zijn aangegeven. Op deze manier weet iedereen meteen waar hij aan toe is.
  7. BTWspecificaties: Als BTW-plichtig bedrijf ben ik verplicht om niet alleen het tarief maar ook het exacte BTW-bedrag op mijn facturen te vermelden. Dit maakt het inboeken voor beide partijen gemakkelijker.
  8. Betalingstermijn en -wijze: Door expliciet aan te geven binnen hoeveel dagen betaald moet worden en op welke manieren, versnel je het ontvangen van betalingen aanzienlijk.
  9. Vermelding van eventuele kortingen: Als je kortingen aanbiedt, moet dit duidelijk op de factuur staan met de redenen waarom deze korting gegeven wordt.

Al deze elementen samen maken jouw factuur niet alleen compleet maar bevorderen ook nog eens een transparante communiqué tussen jouw bedrijf en je klanten wat resulteert in een professionele uitstraling en doeltreffende afhandeling van betalingen.

Handige tips voor het opstellen van facturen

Ontdek slimme strategieën die het opstellen van facturen vereenvoudigen en zorg ervoor dat je geen belangrijke stap mist.

Gebruik van factuurprogramma’s

Ik gebruik vaak factuurprogramma’s om snel en moeiteloos professionele facturen te maken. Deze tools bieden aanpasbare designs en templates die perfect aansluiten bij mijn behoeften en voldoen aan alle eisen.

Zo zorg ik ervoor dat elke factuur die ik verstuur, nauwkeurig en professioneel oogt. DigiBTW is een voorbeeld van zo’n programma dat mij enorm heeft geholpen bij het stroomlijnen van mijn facturatieproces.

Facturatie software zoals DigiBTW versnelt niet alleen het opstellen van facturen, maar zorgt ook voor een consistente factuur layout. Dit bespaart mij veel tijd en maakt mijn administratie een stuk overzichtelijker.

Met de juiste administratieve software kan ik mij focussen op belangrijkere zaken, terwijl mijn facturatie efficiënt wordt afgehandeld.

“De juiste facturatie software verandert een tijdrovende klus in een fluitje van een cent.”

Voorbeeld factuurteksten

Als ondernemer heb ik geleerd dat het opstellen van een factuur meer is dan alleen cijfertjes invoeren. Het gaat erom dat je met jouw factuur professionaliteit uitstraalt en tegelijkertijd voldoet aan alle eisen. Hier deel ik mijn ervaring met voorbeeld factuurteksten die me geholpen hebben om facturen snel en effectief te maken.

  1. Start altijd met een duidelijke kop: “Factuur” of “Nota”, gevolgd door het unieke factuurnummer.
  2. Vermeld vervolgens jouw bedrijfsgegevens: naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres, net als het btw-nummer. Dit toont transparantie en bouwt vertrouwen op.
  3. De informatie van de klant mag niet ontbreken: volledige naam, adres en indien van toepassing ook hun btw-nummer.
  4. Een gedetailleerde beschrijving van de geleverde diensten of producten is cruciaal; benoem wat je hebt geleverd, wanneer en de hoeveelheid. Dit helpt bij eventuele onduidelijkheden te vermijden.
  5. Geef een duidelijk overzicht van de kosten per item, inclusief de eenheidsprijs zonder btw, het totale aantal of gewicht en de totaalprijs zonder btw.
  6. Btw – tarieven moeten apart worden vermeld met zowel het percentage als het totaalbedrag aan belasting dat betaald moet worden.
  7. Sluit af met het bruto totaalbedrag dat betaald moet worden door de klant; dit schetst duidelijk wat zij verschuldigd zijn.
  8. Specificeer betalingsvoorwaarden zoals betalingstermijn (bijv.: “Gelieve binnen 30 dagen te betalen”) en bankgegevens voor overboeking om misverstanden te voorkomen.
  9. Een persoonlijke noot of bedankje aan het einde kan voor een positieve afronding zorgen; iets simpels als “Bedankt voor uw vertrouwen in onze service!”

Dit format heeft mij geholpen om mijn facturen niet alleen professioneler te maken maar ook om betalingen sneller binnen te krijgen omdat er minder verwarring was bij mijn klanten over wat er precies betaald moest worden.

Nu we weten hoe belangrijk goede voorbeeldteksten zijn voor het opstellen van facturen, laten we eens kijken naar handige tips die het proces nog soepeler maken.

Factuur in PDF maken

Het maken van een factuur in PDF vorm is echt een uitkomst voor mijn administratie. Dit formaat is namelijk voor iedereen gemakkelijk te hanteren en ziet er altijd professioneel uit.

  1. Ik kies vaak voor Word of Excel om mijn basis te creëren. Deze programma’s bieden de flexibiliteit die ik nodig heb om alle noodzakelijke elementen van een factuur op te nemen.
  2. Na het ontwerp sla ik het document altijd op als PDF. Dit zorgt ervoor dat de lay – out behouden blijft, ongeacht waar of hoe het geopend wordt.
  3. Voor elk type dienst gebruik ik verschillende sjablonen. Het houdt mijn facturen georganiseerd en gemakkelijk herkenbaar voor mijn klanten.
  4. Handige software zoals online facturatie tools besparen veel tijd. Ze hebben vaak sjablonen die klaar zijn voor gebruik, wat de noodzaak om zelf iets vanaf nul op te bouwen vermindert.
  5. Ik let er altijd op dat mijn PDF – facturen toegankelijk zijn vanuit verschillende apparaten. Zo kunnen mijn klanten hun factuur bekijken op zowel computers als mobiele apparaten.
  6. Een stapsgewijs proces volgen helpt om niets over het hoofd te zien. Eerst verzamel ik alle benodigde informatie, dan plaats ik deze in de sjabloon en controleer alles grondig voordat ik de definitieve PDF maak.
  7. De mogelijkheid om direct een betaalverzoek toe te voegen aan mijn digitale facturen heeft het incassoproces aanzienlijk versneld.
  8. Ik bied een gratis gedownload voorbeeld aan potentiële klanten aan zodat ze kunnen zien hoe professioneel en duidelijk mijn facturen zijn.
  9. Om fouten te minimaliseren, review ik elke factuur grondig voordat deze verzonden wordt – dubbelcheck altijd namen, bedragen en data.

Door deze stappen te volgen, zorg ik ervoor dat elke PDF-factuur die ik maak niet alleen volledig is maar ook professioneel oogt en makkelijk in gebruik is voor mijzelf en mijn klanten.

UBL factuur maken

Na het omzetten van facturen naar PDF, stap ik nu over naar het maken van UBL-facturen. Dit proces heeft me aanzienlijk geholpen bij het automatiseren van mijn facturatieproces.

  1. Ik begin altijd met het kiezen van de juiste software. WeFact is hier een uitstekende keuze voor mij gebleken omdat dit platform automatisch een leesbare PDF én een UBL-bestand genereert. Dat bespaart me veel tijd.
  2. Ik maak er een punt van om mijn UBL-facturen zo in te richten dat ze alle verplichte informatie bevatten. Denk hierbij aan mijn bedrijfsgegevens, het BTW-nummer en een uniek factuurnummer.
  3. Vervolgens voeg ik de diensten of producten toe die ik heb geleverd, inclusief de prijs per stuk en het totale bedrag. Dit zorgt ervoor dat de factuur duidelijk en overzichtelijk blijft voor mijn klanten.
  4. Voor klanten die specifiek om een UBL-factuur vragen, gebruik ik FactuurSturen. Deze tool biedt mij de mogelijkheid eenvoudig te voldoen aan deze vraag door de UBL-factuur als bijlage mee te sturen.
  5. Het controleren van de factuur voor verzending is cruciaal. Ik neem altijd even de tijd om te kijken of alle benodigde informatie correct en volledig is ingevuld om eventuele fouten te voorkomen.
  6. Tot slot verstuur ik de factuur via e-mail naar mijn klant, waarbij ik aangeef dat zowel een PDF-versie als een UBL-bestand is bijgesloten, zodat zij zelf kunnen kiezen hoe ze deze willen verwerken.

Dit hele proces heeft niet alleen mijn werk efficiënter gemaakt maar ook die van mijn klanten, vooral omdat steeds meer bedrijven en overheden UBL-facturen automatisch kunnen verwerken.

Hoe facturen te maken als je BTW-plichtig bent

Als ik goederen of diensten verkoop en BTW-plichtig ben, moet ik altijd een factuur sturen. Dit leerde ik al snel toen ik mijn eigen bedrijf startte. Ik zorg ervoor dat elke factuur opeenvolgend genummerd is, want dit is een eis van de Belastingdienst.

Het lijkt misschien eenvoudig, maar het vereist strikte aandacht voor detail in je administratie. Elke factuur moet de correcte BTW-tarieven bevatten, afhankelijk van het type goed of dienst dat verkocht wordt.

Ik heb ontdekt dat het gebruik van een stappenplan enorm helpt om aan alle vereisten te voldoen, inclusief die omtrent BTW-aangifte en betalingsvoorwaarden.

Ik maak gebruik van voorbeeldfacturen en volg een simpel vier-stappenplan om ervoor te zorgen dat mijn facturatie aan alle eisen voldoet. Dit heeft me veel kopzorgen bespaard, vooral tijdens perioden van BTW-aangifte.

“>Het correct toepassen van BTW-tarieven en -vrijstellingen op facturen is essentieel; vergissen is menselijk, maar in boekhouding en facturatie kan het kostbaar zijn.” Voor mij was het een leerproces om te begrijpen wanneer goederen en diensten vrijgesteld zijn van BTW en hoe dit op de factuur te vermelden.

Dit inzicht heeft mijn interactie met zowel klanten als de Belastingdienst verbeterd.

Nu we weten hoe we correcte facturen kunnen maken als we BTW-plichtig zijn, laten we eens kijken naar de opties voor elektronisch factureren.

Opties voor elektronisch factureren

Ontdek hoe elektronisch factureren jouw bedrijf kan helpen sneller betaald te krijgen en het proces te vereenvoudigen.

Betaalverzoek maken

Het maken van een betaalverzoek is de sleutel tot een vlotte betalingstransactie. Met de juiste tools en kennis zorg ik ervoor dat mijn betaalverzoeken altijd aan alle wettelijke eisen voldoen en duidelijk zijn voor mijn klanten.

  1. Kies een geschikt facturatieprogramma of boekhoudsoftware die opties biedt voor elektronisch factureren. Hiermee kan ik snel en eenvoudig betaalverzoeken genereren.
  2. Zorg ervoor dat elk betaalverzoek alle noodzakelijke informatie bevat, zoals het te betalen bedrag, vervaldatum, en mijn bedrijfsgegevens. Dit helpt misverstanden te voorkomen.
  3. Maak gebruik van een template binnen de software om tijd te besparen. Ik pas deze aan met mijn logo en huisstijl voor een professionele uitstraling.
  4. Voeg een duidelijke omschrijving van de geleverde diensten of producten toe aan het betaalverzoek. Dit verhoogt de transparantie en vermindert vragen van klanten.
  5. Implementeer een QR – code in het betaalverzoek voor snelle betalingen. Klanten waarderen deze moderne manier van betalen omdat het gemakkelijk is.
  6. Verzend het betaalverzoek direct via e – mail of via een link naar de klant, met gebruikmaking van elektronische betalingsopties om het proces te versnellen.
  7. Houd rekening met beveiligingsaspecten bij elektronisch factureren om klantgegevens veilig te houden.
  8. Volg verzonden betaalverzoeken op om ervoor te zorgen dat ze op tijd worden betaald, indien nodig door vriendelijke herinneringen te sturen.

Met deze stappen zorg ik ervoor dat mijn proces rondom betaalverzoeken soepel verloopt en mijn klanten gemakkelijk kunnen betalen.

Zodra we deze cruciale stap onder de knie hebben, bekijken we hoe digitaal onkosten declareren extra voordelen brengt in onze administratieprocessen.

Betaalverzoek met QR-code maken

Betaalverzoeken met QR-codes zijn voor mij een game-changer geweest. Ik merk dat klanten sneller betalen omdat het proces zo eenvoudig is. Hieronder deel ik hoe je zelf zo’n betaalverzoek kunt maken:

  1. Eerst ontwerp ik de factuur met alle benodigde informatie zoals bedrag, omschrijving en vervaldatum.
  2. Vervolgens gebruik ik online gereedschap of mijn bankapplicatie om een QR – code te genereren die linkt naar het betaalverzoek.
  3. Ik zorg ervoor dat de QR – code alle belangrijke factuurinformatie bevat om boekhoudprocessen te versnellen.
  4. De volgende stap is het toevoegen van deze QR – code aan mijn factuur of kassabon, rechtsboven waar hij makkelijk te zien is.
  5. Klanten kunnen dan deze code scannen met hun smartphone en worden direct doorgestuurd naar hun bankapplicatie om de betaling af te ronden.
  6. Dankzij de technologie achter QR – codes maken fouten bij het overtypen van gegevens geen kans meer, waardoor betalingen vlot verlopen.
  7. Voor elke transactie pas ik indien nodig de unieke code aan, tenzij ik kies voor een vaste QR – code voor terugkerende betalingen.
  8. Tot slot controleer ik altijd of alle details correct zijn voordat ik de factuur verstuur om problemen te voorkomen.

Dit proces heeft me niet alleen veel tijd bespaard, maar ook mijn klanttevredenheid verbeterd door het vereenvoudigen van het betalingsproces.

Uitbesteden van facturatie

Ik heb ontdekt dat het uitbesteden van mijn facturatie veel voordelen met zich meebrengt. Door deze taak over te dragen aan een professionele partij, hoef ik me geen zorgen meer te maken over de betalingstermijnen en of alles wel op tijd gebeurt.

Vooral omdat ik weet dat het versturen van facturen een verplicht onderdeel van mijn onderneming is. Het geeft me ook rust dat deze experts niet alleen mijn facturatieprocessen beheren, maar ook mijn debiteurenbeheer en een deel van de administratieve taken overnemen.

Een belangrijke les die ik heb geleerd, is dat de kosten en betrouwbaarheid van de externe partij kritische factoren zijn bij het kiezen van een partner voor het uitbesteden van facturatie.

Ik heb goed gekeken naar verschillende facturatie diensten voordat ik mijn keuze maakte. Daarbij speelde ook mee hoe goed ze bekend zijn met de wettelijke eisen die de Belastingdienst stelt aan facturen.

Door deze stap te zetten, kan ik me nu meer focussen op het groeien van mijn bedrijf, wetende dat mijn facturering op tijd en volgens de regels wordt afgehandeld.

Voordelen van digitaal onkosten declareren

Altijd vond ik het bijhouden van bonnetjes en het indienen van declaraties een tijdrovend proces. Maar sinds ik ben overgestapt op digitaal onkosten declareren, merk ik een significant verschil.

Het proces is niet alleen sneller geworden, maar ook veel efficiënter. Transacties verwerk ik nu in een oogwenk en het risico dat declaraties zoekraken, behoort tot het verleden. Dit heeft mijn werkdag aanzienlijk veranderd – minder tijd kwijt aan papierwerk betekent meer tijd voor wat echt telt.

De overstap naar digitale declaraties heeft nog een andere grote winst opgeleverd: een papierloze administratie. Nooit meer door stapels papieren hoeven te zoeken naar die ene bon.

Alles dien ik online in, vaak geautomatiseerd, wat de kans op fouten verkleint. Deze efficiëntieslag heeft niet alleen mijn werk vereenvoudigd maar ook geleid tot kostenbesparingen.

Minder papiergebruik is bovendien beter voor het milieu, een bijkomend voordeel waar ik erg blij mee ben.

Cursus factureren voor verdiepende kennis

Een cursus factureren kan mij echt helpen om dieper in de materie te duiken. Het biedt me verdiepende kennis over alle cruciale aspecten van facturatie. Ik leer er bijvoorbeeld hoe ik een perfect sjabloon opzet, welke essentiële onderdelen ik nooit mag missen op mijn facturen, en hoe ik aan alle wettelijke vereisten voldoe.

Deze cursus laat ook zien hoe voorbeeldteksten mij kunnen ondersteunen bij het opstellen van duidelijke en professionele facturen.

Door deze cursus te volgen, ontdek ik tips en tools die het facturatieproces aanzienlijk vereenvoudigen. Het stappenplan dat aangeboden wordt, leidt me door de vier belangrijke stappen om aan alle facturatie-eisen te voldoen.

Zo zorg ik ervoor dat mijn facturen niet alleen compleet zijn, maar ook een professionele uitstraling hebben. Dit alles maakt de cursus een onmisbaar element voor ondernemers die hun facturatieproces naar een hoger niveau willen tillen.

Conclusie

We hebben waardevolle tips gedeeld om facturen correct op te stellen. Deze adviezen maken het proces eenvoudig en efficiënt, besparen tijd en voorkomen fouten. Vraag je nu af: hoe kan ik deze methoden toepassen in mijn eigen bedrijf? Het toepassen van deze tips kan leiden tot snellere betalingen en een professionelere uitstraling.

Laat dit de eerste stap zijn naar een gestroomlijnde facturatie en een succesvolle onderneming.

Foto van Wouter (Ervaringsdeskundige)

Wouter (Ervaringsdeskundige)

Wouter Buijs (1984) zette zijn eerste stappen in de boekhouding al in zijn tienertijd. Facturatie met MS Excel en Word smaakten naar meer. Dit moest toch makkelijker kunnen? Zijn passie ligt in het helpen van mensen naar meer vrijheid. Goede inzicht in de cijfers van je bedrijf is daar een onderdeel van. Volg Wouter op Instagram of LinkedIn. Of mail naar: info@boekhoudspot.com. Telefoonnummer: 033-2022144