Boekhoudprogramma’s je komt er in om tegenwoordig. Een veel gebruikt en populaire optie is Tellow. Is dit kindje van de Rabobank een geschikte partner voor jouw boekhouding? Het zit zeker goed in elkaar, maar het is het een en ander op aan te merken. Wat? Dat lees snel verder in dit super complete Tellow review, hierin vind je naast alle info, mijn ervaring, de mening van andere specialisten en gebuikers.
Tellow Review | Samenvatting
Voor wie is dit review?
- Als zelfstandig ondernemer ben je met dit Tellow review op de goede plek. Dit online boekhoudsysteem is namelijk op het lijf geschreven voor zzp’-ers. Vooral als dienstverlenende zzp-er zit je hier goed.
- Ook als eenmanszaak in de KOR, is dit artikel interessant. Deze software heeft zo zijn voordelen voor je. Maar, kan Tellow jouw groei ondersteunen en bijhouden?
- Ben je op zoek naar een boekhoudkundige oplossing voor een webshop of heb je te maken met loonadministratie. Dan zou ik gelijk door scrollen naar de Tellow alternatieven.
Voor wie is Tellow geschikt?
Onafhankelijk van de sector waarin je werkzaam bent. Tellow is voor jou als eenmanszaak, of zzp-er geschikt. Ook voor kleine ondernemers in de Klein Ondernemers Regeling (KOR) is dit boekhoudprogramma een prima optie.
Daarbij vermeld Tellow erbij geschikt te zijn tot B.V.’s met maximaal 5 man personeel.
Voor wie is Tellow geschikt? Bron: Tellow.nl
Althans, dit is wat Tellow stelt op de website. Daarmee zou het dus een behoorlijk uitgebreid pakket aan functionaliteiten moeten bezitten. Om bijvoorbeeld ook een webshop te kunnen runnen of de salarisadministratie bij te houden.
Feit:
Tellow is opgericht om het startende ondernemers makkelijker te maken.
In de praktijk komt het er op neer dat Tellow het meest is toegespitst op voor ZZP’-ers bij wie de administratie vooral op facturen is gebaseerd. In andere woorden: mensen die als zelfstandige werken in de bouw, als consultant of in een vrij beroep.
Tellow richt zich met haar software voornamelijk op:
- Starters met weinig uitgaven
- Ervaren ondernemers met veel facturen
- Kleine ondernemers die deelnemen aan de nieuwe KOR
- Zzp’ers met een boekhouding in Excel
Voor wie is Tellow niet geschikt is
Voor de eigenaar van een restaurant, of met een (web)winkel, mis je hier belangrijke koppelingen. Dan is het toch een goed idee om een alternatief boekhoudprogramma te kiezen, dat hier meer op toegespitst is. Bijvoorbeeld; e-Boekhouden, Silvasoft of Fiscus.
Wat is Tellow
Eindelijk een boekhoudtool die écht gebruiksvriendelijk is.
Tellow.nl
Koeienletters vertellen het zodra je de website binnenkomt. Tellow is een boekhoudtool; een online boekhoudprogramma. Met gebruiksvriendelijkheid als het belangrijkste sleutelwoord in de doelstelling van Tellow.
Het is ontsprongen uit de Rabobank, welke het ondernemen voor iedereen toegankelijk wilde maken. De aangewezen persoon om dit op te zetten, heeft zich gaandeweg verdiept in boekhouding. Dit heeft geleidt tot een creatieve aanpak, waarbij de gebruiker centraal staat.
Is dat daadwerkelijk zo?
- Dat lees je verderop bij de Tellow ervaringen.
Het is te gebruiken via zowel je laptop als mobiel. Voor de laatste is een app beschikbaar. De Tellow app is er voor zowel Android als Apple.
Omdat het boekhoudprogramma van Tellow gericht is op gebruiksvriendelijkheid en startende ondernemers, vind je hier een vrij “gestripte”, maar volledig aanbod van functionaliteiten die je nodig hebt voor je boekhouding.
Denk aan:
- de mogelijkheid om online facturen te versturen
- het aanmaken van professionele offertes
- automatisch banktransacties importeren, of hou het allemaal onder 1 dak met de Tellow bankrekening
- bonnen scannen,
- Inkomstenbelasting op orde en btw-aangifte met 1 klik
- En gemakkelijk je administratie en uren bijhouden
- Inkomstenbelasting
Mijn gebruikservaring met Tellow
Nu duiken we in mijn ervaring met Tellow. De nadruk ligt hierbij op de gebruikersevaring. Is het echt makkelijk? Werkt het lekker? Is het overzichtelijk? e.d.
Eerste indruk van dashboard en vormgeving
De eerste indruk van de software vind ik wat druk. De kleurstelling van overwegend lichte kleuren met het paarse van Tellow vind ik prettig.
De opbouw van het menu aan de linkerkant is duidelijk. Het laat weinig over aan de verbeelding. Ik kan er mijn weg wel in vinden. En ben er van overtuigd dat dit jou ook lukt.
Maar, de tussenruimten wat minder. Letters zijn wat klein, en er staat net iets te veel in beeld op een manier dat ik het niet prettig vind om de informatie die ik binnenkrijg makkelijk te verwerken.
Het Tellow Dashboard
Navigeren
Hoewel het even wennen is aan deze weergave, kan ik wel meegeven dat de belangrijkste, meest gebruikte functies makkelijk te vinden zijn. Je hebt in no-time een bon ingescand of een factuur de deur uit. Je hoeft zeker niet te verdwalen.
Makkelijk bonnen en banktransacties koppelen
Met het ontbreken van deze mogelijkheid, doe je als boekhoudprogramma niet meer mee. Het is zo’n enorme timesaver. Gelukkig heeft Tellow dit goed op orde. Transacties worden automatisch ingeladen, wanneer je bankrekening is gekoppeld. Dit is overigens heel gemakkelijk gedaan. Hiervoor hoefde ik enkel de duidelijk uitgelegde stappen te volgen.
Vervolgens is het zo simpel om de ge-uploade bonnen te koppelen en de mutaties op de juiste post weg te boeken.
Een kind kan de was doen.
Facturen en offertes maken
Ook heb je in een handomdraai je offertes en facturen gemaakt. In een handomdraai zet je de gewerkte uren voor een opdrachtgever om in een factuur. Uiteraard kun je ook andere regels toevoegen.
De mogelijkheid je facturen en offertes helemaal naar je huisstijl aan te passen, klopt overigens niet helemaal. Deze boekhoudsoftware werkt namelijk met templates, waarvan je kleuren e.d. kunt aanpassen. Het is dus wat beperkt in het volledig matchen van je huisstijl, maar voor mij was het voldoende.
Wel is het fijn een offerte direct naar een factuur om te kunnen zetten. Dat scheelt veel tijd. Maar, wil je een betaallink bij je factuur, dan ben je bij Tellow duur uit. De kosten hiervoor zijn namelijk: 0,5% commissie + 0,29 per betaling bij het goedkoopste abonnement. Kies je voor het duurste dan is het “slechts” € 0,29.
Urenregistratie in de app
Een gemis vind ik wel de mogelijkheid om in de website de uren bij te houden. Hierin merk je dat de software toch meer gericht is op de app. Als online ondernemer vind ik dit een gemis, omdat ik standaard een tabblad van mijn boekhoudprogramma open heb staan om daarin bijvoorbeeld mijn uren bij te houden.
Dat ik hiervoor naar de smartphone moet, vind ik een onprettige onderbreking van mijn werkzaamheden.
Maar, het registeren van de uren in de app is zeker goed te doen. Het werkt soepel, intuïtief en gemakkelijk. Het werkt op projectbasis en deze projecten kun je ook allemaal zelf invoeren.
Contact met de helpdesk
Direct na het aanmelden ontving ik een e-mail met een warm welkom en de melding dat ik aan een persoonlijke support medewerker te zijn gekoppeld.
Welkomst bericht uit Tellow
Verder kreeg ik nog de uitnodiging aan de driemaal wekelijkse webinar deel te nemen, waarin het met deze software wordt uitgelegd.
Ook op inhoudelijke vragen kreeg ik bondig antwoord, met de bron waar ik meer informatie vinden kon. Liever vind ik in een email direct alles, wat ik moet weten. Maar, dit werkt ook goed. Vooral, als het om wat algemene informatie gaat.
Afhankelijk van het pakket dat je kiest kun je meer ondersteuning verwachten.
Tellow Ervaring in het kort
Mijn ervaring met Tellow is prima. Het werkt soepel en de helpdesk is vriendelijk, hulpvaardig en goed geïnformeerd. De afwezigheid van de urenregistratie in de website of desktopversie vind ik een gemis.
Maar, in de app werkt dit soepel.
Ik verwacht dat dit verder nog in de desktop versie wordt verwerkt.
Verder vind ik het prijskaartje dat hangt aan het meesturen van een automatische betaallink met je factuur nogal hoog.
Gratis ervaren of Tellow iets voor je is?
Uiteindelijk is dit enkel mijn woord en ervaring met deze software. En zul je het zelf moeten gaan proberen om te weten, of het je past. Met het altijd gratis pakket van Tellow, loop je geen enkel risico. En kun je zelf ervaren of Tellow wat voor je is.
Met jouw naam, KvK nr., e-mailadres en telefoonnummer heb je al een account aangemaakt. En ben je on the go. Deze gegevens zijn nodig zodat Tellow direct weet met wie ze gaan samenwerken.
Hoe werkt Tellow?
Tellow werkt als een boekhoudprogramma. Omdat het gericht is op zzp-ers, is het een behoorlijk gestript. Hierdoor is het erg makkelijk te gebruiken. Via zowel de Tellow App als de website kun je bonnen inscannen en verwerken. Dit doe je door er een foto van te maken en Tellow doet de rest.
Facturen kunnen makkelijk aan banktransacties worden gekoppeld, dankzij de bankkoppeling en offertes zijn met een paar klikken gemaakt.
Overbodige functionaliteiten zijn in Tellow niet aanwezig.
Aanmelden bij Tellow: De onboarding en de 1 e stappen
Je kunt jezelf gemakkelijk aanmelden met een paar gegevens.
Dit zijn;
- Je naam
- e-mailadres
- Telefoonnummer
- KvK nr.
Na aanmelding vind je in je mailbox een bericht om aan de slag te gaan. Je wordt uitgenodigd de driemaal wekelijks gratis gegeven webinar bij te wonen. Dit is zeker een erg waardevolle toevoeging van Tellow. De software werkt dan wel vloeiend, je moet wel weten waar je überhaupt op moet letten bij je boekhouding.
Vervolgens kun jij gemakklijk je eerste stappen zetten:
Via instellingen, helemaal onderin de menubalk links, kun je bijvoorbeeld je factuur vormgeving kiezen.
Factuur aanmaken met Tellow
Wanneer je dit en andere belangrijke bedrijfsgegevens hebt ingevuld kun je aan de slag. Aangezien je heel simpel gratis gebruik kunt maken van de software. Raadt ik je aan hier zelf verder in te duiken om te kijken of het wat voor je is.
Tellow inloggen
Het inloggen bij Tellow gaat op een afwijkende manier, als je gewend bent. Je hebt namelijk geen wachtwoord nodig. Je kunt bij Tellow inloggen, door op inloggen te klikken. Vervolgens vul jij het bij hun bekende e-mailadres van je account in. Vervolgens ontvang je hier een inloglink op. Uiteraard is een hogere mate van beveiliging hiervan de oorzaak.
Tellow functies en mogelijkheden
Welke belangrijke functies heeft Tellow? In principe heb je onafhankelijk van het abonnement dat je kiest alle functionaliteiten tot je beschikking staan.
Dat er een vrij groot verschil tussen de gratis en de betaalde variant, daar kan ik mij nog in vinden. Maar, wanneer je kiest voor een betaalde variant, moet je toch op zijn minst van een watermerk in je factuur of offerte af kunnen.
Steeds meer compleet in zijn functionaliteiten
Wanneer je een oudere Tellow review tegenkomt, zul je lezen dat ritten- en urenregistratie ontbreekt. Dat is niet meer zo! Deze kun je tegenwoordig al dan niet in de app bijhouden. In de basis heeft het pakket alles in huis voor voornamelijk dienstverlenende ondernemers. Maar, afhankelijk van het abonnement dat je kiest heb je wat meer of minder mogelijkheden. Hieronder de verschillende Tellow functionaliteiten.
Facturatie
Wat betreft de facturatie zijn dit de mogelijkheden.
- Facturen maken en verzenden
- Betaalverzoeken meesturen op factuur (kosten alleen bij betaling)
- Automatische factuur herinneringen
- Professionele factuursjablonen
- Facturen in jouw huisstijl
- Geen Tellow watermerk
- Offertes maken en goedkeuren
- Validatie klanten in KVK database
- Facturen downloaden als PDF
- Engelstalige facturen
Let wel op, dat dit de mogelijkheden zijn bij het duurste en meest complete abonnement. Bij het basisabonnement, mist bijvoorbeeld al de validatie met de KvK voor zakelijke klanten. Een gemis, wanneer je voornamelijk zakelijke klanten hebt.
Ook de afwezigheid van een watermerk, wat ik nogal essentieel vind voor een professionele uitstraling vind ik iets dat toegankelijk mag zijn voor iemand met een basispakket.
Offertes
Hoewel offertes maken toch een vrij basale bezigheid is voor een ondernemer. Is het niet ingebrepen in het basispakket. Voor het maken van offertes, heb je minimaal het pakket Plus nodig.
En daarmee kun je het volgende;
- Offertes maken en versturen
- Je eigen huisstijl en logo gebruiken
- Offertes automatisch omzetten in facturen
- Geen Tellow footer
- Eenvoudig extra documenten toevoegen
Urenregistratie
De urenregistratie, welke in 2022 nog ontbrak. Is nu, in [jaar] nog in Betaversie beschikbaar en een waardevolle toevoeging aan het pakket. Deze is onafhankelijk van welk Tellow abonnement je neemt voor je beschikbaar.
- Uren bijhouden met app
- Direct omzetten naar factuur
- Projecten aanmaken en beheren
- Uren per klant en project
- Uitgebreide urenrapportage
- Inzicht in urencriterium
- Niet declarabele uren bijhouden
- Download urenspecificaties
Kilometerregistratie
Net als de urenregistratie, is de kilomter registratie voor iedereen bij te houden. Ook voor de startende zzp-er met een gratis Tellow account. Hoewel het op de website vermeld staat dat dit deel van het pakket is, zie ik het nog niet terug. Hiermee kun je;
- Zakelijke ritten bijhouden
- Privé ritten bijhouden
- Uitgebreide rapportages
- Direct omzetten naar factuur
Bank en bankkoppeling
Het maken van een bankkoppeling is voor iedere Tellow gebruiker toegankelijk. Maar, het zijn enkel de top-abonnementen die je onbeperkte toegang geven.
De automatische transacties zijn bijvoorbeeld beperkt tot een maximum van 25 per maand voor de gratis gebruikers.
En je kunt enkel meerdere bankrekeningen koppelen met een plus of compleet pakket.
- Automatisch inladen transacties
- Koppelen van uitgaven en inkomsten
- Financieel dashboard
- Meerdere bankrekeningen koppelen
- Zakelijke leningen
- Factuur financiering
Administratie
Met je administratie lever je afhankelijk van je abonnement ook weinig tot niets in. Bij Altijd gratis zit je wel met een max, van 20 bonnen die je per maand kunt inscannen en bewaren. En dat lijkt mij al snel voldoende als starter.
- Bonnen scannen
- Bonnen digitaal bewaren
- Digitale jaarrekening
- Overzicht inkomsten en uitgaven
- Uitgaven inboeken
- Winst- en verliesrekening
- Handig adresboek
- Automatisch inboeken
- Overzicht in btw-aangifte
Belasting
Hier zijn de verschillen het grootst. De eerste twee punten; BTW-berekeningen en handmatige btw aangifte zijn voor iedereen beschikbaar. Een automatische BTW-aangifte is er vanaf het Plus pakket. En alles wat je daaronder in het lijstje ziet; IB voorbereiding, IB aangifte, e.d. valt onder het pakket compleet.
- Btw berekeningen
- Handmatige indiening btw-aangifte
- Automatische indiening btw-aangifte
- Voorbereiding inkomstenbelasting (IB)
- IB aangifte voor je fiscale partner
- Automatische indiening IB aangifte
- Controle door boekhouder op btw-aangifte
- Controle door boekhouder op IB aangifte
Deskundige ondersteuning en advies
Ook hierin zie je duidelijk verschil. Kies je voor Altijd Gratis of Basis, dan kom je tot productondersteuning. En chatten met een medewerker, en een opstartservice. Bij Start en vooral compleet wordt je de zorg echt uit de hand genomen.
Afhankelijk van welk boekhoudpakket je kiest, is dit de service en ondersteuning die je kunt verwachten.
- Product ondersteuning
- Live chat
- Telefoon
- Toegang tot onze informatieve webinars
- Onbeperkt boekhoudadvies
- Een boekhouder voor al je vragen
- Een opstartgesprek op locatie met een boekhouder
Overigens, ook als je voor gratis en basis kiest, wordt je vriendelijk en deskundig geholpen.
Laatste woord over de Tellow functionaliteiten
Ik vond het belangrijker om te benoemen wat de functionaliteiten zijn voor de verschillende pakketten, dan opnieuw dieper in te gaan over hoe het werkt. Dat Tellow goed en makkelijk werkt staat als een huis. Dat ik de vormgeving wat minder prettig vind, doet hieraan niets ten onder. Dit kun je zelf het beste bepalen.
Welk Tellow abonnement kiezen?
Er zijn 4 verschillende abonnementen van Tellow die je kopen kunt. De kosten hiervan lopen op van 0 voor de Altijd Gratis variant, tot 69,99 voor Compleet. De meest gekozen variant is het Plus abonnement. Deze kost maandelijks 22,99.
Afhankelijk van het abonnement dat je kiest kun je meer of minder functies, ondersteuning en gemak verwachten.
Zie voor meer uitleg: Tellow functies en mogelijkheden.
Om het je gemakkelijker te maken, zie hieronder de Keuzehulp.
Wat kost Tellow? Prijzen van de verschillende abonnementen. Bij betaling per jaar
Keuzehulp voor het beste Tellow boekhoudpakket
Om het je makkelijker te maken tot een keuze te komen, deze keuzehulp. Met antwoord op onderstaande vragen, kun je makkelijk en snel het juiste pakket kiezen.
- Verstuur je meer dan 3 facturen?
- Nee, dan is Altijd Gratis prima
- Ja, Dan heb je minimaal Tellow Basis nodig
- Heb je te maken met offertes?
- Ja, Dan wil je minstens Tellow Plus
- Nee, Dan kun je kiezen voor Basis of Altijd Gratis
- Wil je meerdere bankrekeningen koppelen?
- 1 is voldoende: Basis of Altijd Gratis
- Ja, Plus of Compleet
- Verwerk je meer dan 20 bonnen per maand?
- Nee, Gratis is voldoende
- Ja, Kies een van de betaalde varianten
- Ben je blij handmatig je BTW-aangifte in te vullen?
- Ja, Gratis en Plus dienen je goed genoeg
- Nee, ik wil het automatisch; dan kies je voor Plus of Compleet
- Wil je volledige ondersteuning bij de IB-aangifte?
- Ja, kies voor Tellow Compleet
- Wil je een eigen boekhouder tot je beschikking?
- Ja, dan is enkel Tellow Compleet een optie
Wat kost Tellow? De abonnement kosten op een rijtje
De verschillende functionaliteiten komen natuurlijk ook met verschillende kostenplaatjes. Wat kost Tellow? Is dus niet eenduidig te beantwoorden.
Zie hieronder de prijs voor elk afzonderlijk Tellow Pakket:
- Tellow Altijd Gratis: Gratis
- Tellow Basis: € 14,99 per maand – Betaal jaarlijks en bespaar 156,-
- Tellow Plus: € 25,99 per maand – Betaal jaarlijks en bespaar 720,-
- Tellow Compleet: € 69,99 per maand – Enkel bij jaarlijkse betaling
Korting op Tellow?
Ja, die is er ook. Deze zit voornamelijk in de betaalmethode die je kiest. Kun je het dragen om het abonnement jaarlijks te betalen. Dan bespaar je 156 tot 720 Euro per jaar. Dit is afhankelijk van het abonnement dat je kiest.
Gratis Tellow uitproberen
Wil je eerst kijken of Tellow bij je past? Dan kies je uiteraard voor Tellow Gratis. Hiermee kun je al prima aan de slag. En krijg je al snel in de gaten of het je past.
Zit je ergens aan vast?
Je kunt maandelijks je abonnement opzeggen. Je hebt hierbij een opzegtermijn van 3 maanden.
Wat is er goed aan Tellow? De voordelen
- Deskundige en hulpvaardige klantenservice
- Makkelijk bonnen inscannen en verwerken
- Bankkoppeling mogelijk
- Eigen bankrekening vanuit Tellow mogelijk
- Gebruiksvriendelijk
- Makkelijk voor Klein Ondernemers in de KOR
Wat kan er beter? Tellow Nadelen
- Urenregistratie is niet bij te houden in de desktop versie. Dit kan enkel via de app.
- Rittenregistratie is (nog) niet geïmplenteerd
- Betaallink meesturen met je facturen is kostbaar (afhankelijk van je abonnement 0,5% plus €0,29 of enkel de €0,29)
- De abonnementen zijn vrij prijzig
- Sommige opties vereisen het gebruik van een duurder pakket. Zie: Tellow functionaliteiten
- Weergave is wat rommelig, maar dit is persoonlijk
Met welke banken is een bankkoppeling mogelijk?
Tellow kun je koppelen met bijna alle Nederlandse banken. Knab, Bunq, ASN, Rabobank, Regiobank, ABN Amro. Het maakt niet uit. Je kunt het aan Tellow koppelen. Het zelfde geldt voor SNS, ING en Triodos.
Hoe is de Tellow app?
De Tellow App is wat mij betreft een aangename toevoeging op de desktopversie van dit programma. In tegenstelling tot de toegang via de laptop, vind ik de weervage van de app een stuk fijner.
De weergave is heel licht, en het is overzichtelijk.
Je hebt snel toegang tot veel gebruikte functies, zoals het toevoegen van een bon of factuur via een duidelijke plus.
Belangrijke meldingen staan netjes bovenin het scherm. En het menu zit netjes in elkaar.
Tellow app: Het homescreen
Transacties in de Tellow app
Tellow Alternatief
De abonnementsvorm die Tellow kiest, maken het vrij aantrekkelijk om naar alternatieven te kijken. Door de prijsopbouw moet je al vrij hoog instappen om de volledige functionaliteiten te kunnen benutten. Daarom, is het geen slecht idee te kijken naar een alternatief voor Tellow. De meest voor de handliggende en populaire alternatieven zijn;
- Moneybird
- Moneymonk
- e-Boekhouden
Tellow vs Moneybird
In functionaliteit zijn de verschillen tussen Tellow en Moneybird niet zo groot. De Moneybird weergave en gebruikerservaring vind ik wel een stuk soepeler. De service en deskundigheid is in beide gevallen prima. Maar, dat MoneyBird al een stukje langer meegaat is te merken in het hele boekhoudpakket; Het is volwassen.
De prijzen tussen deze twee liggen wel iets uit elkaar. Met een MoneyBird pakket ben je wel iets duurder uit. Daarvoor heb je niet het hele gepuzzel met functionaliteiten zoals je wel Bij Tellow hebt. Je hebt onafhankelijk van het MoneyBird abonnement toegang tot al de functies. Het enige verschil per abonnement, is het aantal te verwerken transacties per maand.
Grote plus voor Tellow Compleet vs het grootste MoneyBird abonnement is, dat je bij Tellow een boekhouder krijgt.
In beide gevallen kun je er voor kiezen een bankieren in je boekhoudpakket.
Wie is er beter; Moneybird of Tellow?
Als startende ondernemer zou mijn voorkeur uit gaan naar Moneybird, het scheelt net iets in de prijs. Maar, dat kleine verschil weegt niet op voor de beperkingen van Tellow.
Als grotere ondernemer, met een stevigere omzet, meer geldstromen en de behoefte aan een boekhouder, zou ik voor het Compleetpakket van Tellow kiezen.
In beide gevallen mis je overigens de mogelijkheid om te koppelen aan een kassasysteem, webshop en loonadministratie
Tellow vs MoneyMonk
Met MoneyMonk heb je een goedkoper en meer compleet alternatief voor Tellow. Onafhankelijk van je abonnement heb je geen beperkingen op de functionaliteiten van je boekhoudprogramma. Bij MoneyMonk is het heel simpel aan je omzet gekoppeld.
Aangezien dat hier automatisch via een bankkoppeling wordt bijgehouden. Betaal je nooit te veel en altijd een eerlijke prijs.
Verder heb je met MoneyMonk niet te maken met watermerken en heb je meer vrijheid in het bepalen van je layout.
Zowel de app als de desktopversie van MoneyMonk vind ik fijner in gebruik dan dat van Tellow.
Tellow heeft weer het voordeel van de mogelijkheid om boekhouding en bankieren te koppelen met een eigen Tellow-bankrekening. Deze kun je gratis openen.
Wie is er beter; MoneyMonk of Tellow?
De overall winnaar hier is MoneyMonk.
Wanneer je een boekhouder nodig hebt, kan Tellow Compleet de voorkeur hebben. Bij MoneyMonk kun je in ieder geval ook je boekhouder toegang geven tot je boekhouding.
Tellow vs e-Boekhouden
e-Boekhouden heeft een groot voordeel voor de starter: De eerste 15 maanden kun je er gratis gebruik van maken. Dit geldt vanaf het moment dat je bent ingeschreven bij de KvK.
Tellow Altijd is danwel altijd gratis. Het biedt je niet de volledige functionaliteit. Wil je een beetje meekomen dan kom je al snel bij het Plus abonnement van Tellow. En dat is toch aardig aan de prijs. Het ligt wat hoger dan bij e-Boekhouden.
Verder is Tellow meer geschikt voor ZZP-ers, wat e-Boekhouden ook is. Maar, de laatste kun je koppelen met meer verschillende systemen, om bijvoorbeeld een webshop te koppelen.
In de gebruikerservaring vind ik Tellow wel net iets vriendelijker.
Wie is er beter; e-Boekhouden of Tellow?
Wanneer je te maken hebt met een webshop, kassasystemen en salarisadministratie, ben je met e-Boekhouden aan het juiste adres.
Wil je meer eenvoud, en ben je blij met het bijhouden van uren, offertes, bonnen en facturen. Dan is Tellow de juiste.
Andere Tellow ervaringen: Wat zeggen de gebruikers?
Op de website van klantenvertellen.nl kom je een heel positieve score tegen. De Tellow gebruikers ervaren het prima. De score staat nu op 9,2 gemiddeld.
Zie hieronder een paar opmerkingen van tevreden gebruikers:
Tellow ervaringen van gebruikers. – Bron: klantenvertellen. nl
Slechte ervaringen met Tellow
Natuurlijk zijn er niet alleen goede ervaringen met dit boekhoudprogramma. Het zijn de slechte ervaringen, waar een bedrijf zijn echte gezicht laat zien. Uiteraard zijn er voor Tellow ook slechte ervaringen te vinden.
Hieronder benoem ik er een paar. In de reacties van Tellow zag ik altijd de menselijke kant, de service- en oplossingsgerichte. Wat mij betreft, zijn deze slechte ervaringen een pluim voor Tellow. Want, hier kunnen ze wat mee. En dat doen ze.
Doorlopende incasso niet kunnen stoppen
Mooi al die tevreden gebruikers, maar er zijn ook negatieve geluiden. Voor het evenwicht wil ik ook een de minder goede ofwel slechte ervaringen benoemen.
Hier vind ik iemand die problemen had met het opzeggen met het abonnement. Dit bleef echter hangen op een onbetaalde factuur bij de betalingsprovider. De helpdesk heeft dit goed op weten te lossen.
Probleem met bonnen uploaden en BTW-aangifte
Ook heeft iemand hier eens een probleem mee ondervonden. De gebruiker ondervond moeilijkheden bonnen en facturen in te scannen. En had moeite met de BTW-aangifte. Vooral vond hij deze te traag.
De helpdesk heeft dit probleem weten te verhelpen en een tegemoetkoming aangeboden. Ze gaven overigens aan blij te zijn met de feedback.
Onprettige gebruikerservaring
Een ander onderwerp is de onprettige en trage gebruikerservaring. Deze vind ik uitzonderlijk. Want, afgezien van het minder mooie ontwerp via de website, is het wel prettig werken. Deze klant benoemd ook de inlogmethode als vervelend. Echter Tellow heeft een goede reden om het op deze manier te doen. Dit heeft uiteraard te maken met veiligheid.
Wat zeggen andere boekhoudexperts?
Naast mij zijn er nog meer andere zzp en boekhoudblogs die graag schrijven over hun ervaringen met Tellow. In dit gedeelte deel ik graag de mening van andere ervaringsdeskundigen en specialisten uit dit vak.
De Tellow ervaring van ZZPDaily
De schrijver laat weten dat hij het ontwerp prettig en modern vindt. Maar, het ontwerpen van offertes en facturen in eigen stijl werd als een gemis ervaren. De designtool is niet zo uigebreid.
Over het scannen van de bonnen zijn ze bij ZZPDaily wel te spreken.
De prijsstelling vinden ze wat hoog. Hoewel het lijkt dat er goedkopere varianten zijn, moet je al snel upgraden om bepaalde functionaliteiten te gebruiken, zoals het maken van offertes en wanneer je bij de Inkomstenbelasting terecht komt. Met zo’n upgrade betaal je toch al snel bovengemiddeld.
Deze upgrades geven het gevoel met het gratis en basis pakket toch in een demo te werken, waarmee je toch niet volledig aan de slag kunt.
De Tellow ervaring van Boekzo.nl
In het kort kun je deze ervaring samenvatten met de woorden dat Tellow een juiste balans maakt tussen eenvoud en functionaliteit. Dat voornamelijk voor ZZP-ers geschikt is.
Boekhouden.com deelt Mark’s Tellow ervaring
Mark heeft naast de software ook de helpdesk getest. En is erg blij met de reactietijd ervan. Iedere vraag, werd met een uitgebreide uitleg beantwoord. Hier was Mark daadwerkelijk geholpen.
Hij is van mening dat dit bij andere boekhoudprogramma helpdesks niet altijd zo goed het geval is.
Conclusie
Als starende ondernemer met een nog relatief kleine omzet, weinig bonnen, facturen etc. zou ik Tellow links laten liggen en een alternatief overwegen. Als dienstverlenende zzp-er ben je blij met Moneybird of MoneyMonk. Met een webshop zou ik naar bijvoorbeeld e-Boekhouden kijken.
Dit, vooral omdat in de goedkopere bundels de functionaleiten nogal beperkt zijn. Wanneer je direct een boekhouder en Belansting hulp wilt, dan heb je aan Tellow een mooi totaalpakket.
Doordat de abonnementen op deze manier zijn ingedeeld, ligt het prijsniveau wel wat hoger als gemiddeld.
Service en deskundigheid zitten bij deze meerprijs dan weer wel ingebegrepen.
Het programma werkt soepel en vlot. Al zitten er nog wel een paar verbeter punten in, zoals de urenregistratie. Deze is alleen vanuit de app te doen. Verder vind ik de weergave op de desktop via de website niet heel prettig. Maar, daar is uiteraard doorheen te kijken.
Is Tellow een aanrader?
Het is zeker een goed boekhoudprogramma. Dus: Aan te raden.
Maar, of het wat voor jouw is, kun je het beste zelf ervaren. Je, kunt direct beginnen met in het Altijd Gratis pakket. Hier maak je al kennis met het programma.
Tellow FAQ
Hoe kan ik bij Tellow inloggen?
Het inloggen bij Tellow gaat wegens de veiligheid op een andere manier als gebruikelijk. OP de homepagina van Tellow.nl kun je naar de inlogpagina klikken. Vervolgens krijg je na het invullen van je e-mailadres een inloglink toegestuurd.
Hoe kan ik een grootboekrekening toevoegen?
Tellow hanteert geen grootboekrekeningen. Deze zijn nog wel aanwezig in het systeem, maar je hoeft niet per rekening alles te bekijken. Op de achtergrond worden alle transacties juist verwerkt in de daartoe behorende grootboekrekeningen. Via de instellingen kun je dit eventueel aanpassen naar eigen wens.
Hoe kom ik in contact komen met de support van Tellow?
Afhankelijk van je abonnement kun je de Tellow support op verschillende manieren bereiken. Voor de gratis gebruikers is de support via de mail open. Verder zijn er het hulpcentrum en live-chat. Voor de gebruikers van Plus en Compleet is er de mogelijkheid te bellen.
Is er een Tellow demo?
Tellow heeft geen Demo beschikbaar. Wel kun je via het Altijd Gratis pakket de software gratis uitproberen. Hierbij kun je gelijk de klantenservice vragen stellen.
Kan mijn boekhouder in mijn Tellow account?
Wanneer je een van de goedkopere opties kiest, kun je er voor kiezen je boekhouder mee te laten kijken. Dat is geen probleem. Het is een makkelijk programma zoals je in dit review hebt kunnen zien. Kies je voor Compleet, dan krijg je gelijk een boekhouder bij je boekhoudpakket. Welke kunt laten meekijken, en je boekhouding kunt laten verzorgen.
Heb ik naast Tellow nog een boekhouder nodig?
Het is afhankelijk van de complexiteit van je eigen boekhouding of je een boekhouder nodig hebt naast je abonnement. Voor de menselijke en specialistische controle, zou ik er wel voor kiezen.
Is Tellow veilig?
De grote kracht zit in een gebruiksvriendelijke boekhoudtool. Daar is veiligheid natuurlijk cruciaal voor. Via een makkelijke, maar vernuftige login methode kun je het gedoe met een wachtwoord achter je laten. Maar, de beveiliging van Tellow zit uiteraard op vele lagen om ongewenste bezoekers buiten te houden, en je gegevens en cijfers veilig.
Hoe flexibel is Tellow? Is Tellow opzeggen makkelijk?
Je Tellow abonnement is erg flexibel. Je kunt het maandelijks opzeggen. Dit kan op het einde van de kalendermaand. Met een opzegtermijn van 3 maanden. Dit doe je via een mail naar support@tellow.nl
Bronvermelding
- Tellow.nl
- origoo.nl
- zelf.com
- eigen ervaring
- zzpdaily.nl
- capterra.nl
- desoftware-vergelijker.nl
- boekzo.nl
- klantenvertellen.nl