In dit artikel

Een persoon zit aan een georganiseerd bureau met uitzicht op de stad.

Hoe een correctie administratie voeren: alles wat u moet weten

In dit artikel

Een foutloze administratie voeren is als jongleren met cijfers; je wilt geen bal laten vallen. Net als jij, worstel ik weleens met het correct bijhouden van mijn eigen boekhouding, maar met gedegen onderzoek heb ik de sleutels tot succes gevonden.

In dit artikel deel ik mijn inzichten en tips die jouw administratieve uitdagingen omtoveren in een gestructureerde triomf. Blijf lezen, want dit wil je niet missen!

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is, zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. e-Boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit, maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene. Deze topper kun je hier gratis proberen. Hier lees je alles in het uitgebreide Moneymonk review

Samenvatting

  • Gebruik goede boekhoudsoftware die bij je bedrijf past, zodat je tijd bespaart en minder foutgevoelig werkt.
  • Zorg voor een duidelijke scheiding tussen zakelijke en persoonlijke financiën om je administratie overzichtelijk te houden.
  • Houd alle bonnetjes en facturen digitaal bij om altijd snel toegang te hebben tot financiële gegevens.
  • Plan wekelijks tijd in om je administratie bij te werken, dit voorkomt achterstanden en stress.
  • Controleer regelmatig btw – identificatienummers van zakenpartners binnen de EU om problemen met de belastingdienst te voorkomen.

Wat houdt een administratie precies in?

Administratie is meer dan stapels papier en digitale bestanden; het is de ruggengraat van mijn onderneming. Alle financiële gegevens leg ik hierin vast: van inkoop tot verkoop, van uitgaven tot inkomsten.

Zo krijg ik een helder beeld van wat er binnen mijn bedrijf gebeurt. Bovendien maakt dit het makkelijker voor mij om te voldoen aan alle rechten en verplichtingen die horen bij mijn onderneming.

Ik zorg ervoor dat ik alles goed documenteer. Dit betekent dat elke factuur, bonnetje of overzicht bewaard blijft. Het helpt me niet alleen met de belastingaangifte, maar ook bij het maken van financiële rapporten zoals de jaarrekening.

En mocht er onverhoopt iets fout gaan, dan kan ik altijd terugvallen op een goed geordende administratie om problemen snel op te lossen of zelfs te voorkomen. Op deze manier blijf ik altijd voorbereid en in controle over de financiële kant van mijn zaak.

Een opgeruimd bureau met georganiseerde financiële documenten en stadsgezicht op de achtergrond.

Het belang van een goede administratie

Een sluitende administratie kan het verschil maken tussen succes en faillissement. Als ondernemer krijg ik zo een helder beeld van mijn financiën en kan ik op tijd de juiste beslissingen nemen.

Dit voorkomt onaangename verrassingen bij belastingaangiftes en helpt bij het aantrekken van investeerders, aangezien zij inzicht willen in de financiële gezondheid van mijn bedrijf.

Zorgvuldig beheer van mijn boekhouding betekent dat ik aan alle wettelijke verplichtingen voldoe en daarmee boetes of juridische problemen vermijd. Het stelt mij in staat om mijn financiële administratie efficiënt te gebruiken voor strategische planning en geeft een betrouwbaar overzicht voor advies bij huwelijkse voorwaarden of de ontbinding van het huwelijk.

Klaar om de basisbeginselen van administratiebeheer te verkennen? Laten we ons verdiepen in wat nodig is om een administratie correct te voeren.

Een vrouw organiseert financiële documenten in een nette kantoorruimte.

Basisuitleg voor het voeren van een administratie

Om de basis van een sluitende administratie onder de knie te krijgen, is het essentieel dat u de fundamenten begrijpt, en ik leg u met plezier uit wat deze precies inhouden.

Wie moeten een btw-administratie bijhouden?

Als ondernemer weet ik hoe essentieel een correcte btw-administratie is. Het bijhouden ervan is niet alleen verplicht, maar ook cruciaal voor een gezonde financiële bedrijfsvoering.

  • Alle ondernemers die ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel (KvK) moeten hun btw – zaken goed documenteren.
  • Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) zijn ook verplicht een administratie bij te houden, om aanspraak te kunnen maken op bepaalde aftrekposten en het urencriterium.
  • Vennootschappen onder firma (vof’s), waarbij vennoten samenwerken in een bedrijf, vallen eveneens onder deze verplichting.
  • Besloten vennootschappen (bv’s) en naamloze vennootschappen (nv’s) dienen nauwgezet hun boekingen en facturen rondom de btw vast te leggen.
  • Coöperaties en verenigingen met economische activiteiten worden ook geacht hun btw – transacties correct te registreren.
  • Stichtingen die handelen als onderneming moeten net als andere rechtspersonen hun btw-administratie up-to-date houden.
  • Ondernemers die zaken doen met andere landen krijgen eveneens te maken met extra administratieve regels rondom de btw.

Facturen maken voor uw btw-administratie: wat moet u daarover weten?

Nu we hebben vastgesteld wie een btw-administratie moet bijhouden, duiken we dieper in de kunst van het factureren. Facturen zijn de spil waar alles in mijn administratie om draait.

Ze tonen de verkoop van goederen en diensten, en zijn essentieel voor een correcte btw-aangifte. Daarom zorg ik ervoor dat elke factuur die ik maak, voldoet aan de gestelde factuureisen.

Dit betekent dat mijn volledige naam en die van de afnemer erop staan, naast onze juridische namen.

Ook houd ik mijn facturen overzichtelijk en volgens de regels van de belastingdienst. Ik creëer een factuur voor elke transactie met mijn klanten, want als ondernemer ben ik hiertoe verplicht.

Met een goed georganiseerde facturatie leg ik een stevige basis voor mijn administratie en zorg ik ervoor dat alle btw-gegevens kloppen en traceerbaar zijn. Het voeren van een nauwkeurige administratie geeft mij waardevolle inzichten en helpt mij om financiële verrassingen te vermijden.

Administratie bij zakendoen met het buitenland

Als ik handel met het buitenland, hou ik altijd mijn import- en exportactiviteiten zorgvuldig bij. Dit is vooral van belang binnen én buiten de Europese Unie. Mijn boekhouding moet alle gegevens bevatten voor een goede btw-aangifte.

Daarbij let ik op dat ik bijvoorbeeld bij klanten buiten Nederland de btw kan verleggen, wat betekent dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor de aangifte van de btw.

Bij een jaarlijkse omzet hoger dan € 1.500.000 stuur ik mijn gegevens door naar het CBS, zoals vereist. Dit vraagt om extra aandacht en precisie in mijn administratie. Ook moet ik voldoen aan de specifieke regels rondom invoer en uitvoer naar landen buiten de EU.

Soms kies ik ervoor om onderdelen van mijn financiële administratie uit te besteden om zo te garanderen dat alles volgens de regels verloopt, inclusief het correct indienen van mijn btw-aangiftes.

Hoe lang moet u uw administratie bewaren voor de btw: 7 of 10 jaar?

Nadat we hebben gekeken naar de administratie bij internationaal zakendoen, duiken we nu in de bewaartermijnen binnen Nederland. Voor de Belastingdienst is het essentieel dat ik mijn basisgegevens, zoals facturen en bonnen, minimaal 7 jaar behoud.

Dit geldt voor de meeste documenten die belangrijk zijn voor de btw. Echter, bij onroerende zaken ligt de zaak anders; hierbij is de bewaartermijn verlengd naar 10 jaar. Deze regel is er om te zorgen dat er altijd duidelijkheid is over de btw-verrekening bij vastgoedtransacties.

Ik houd me strikt aan deze termijnen omdat ik weet hoe belangrijk ze zijn voor mogelijke belastingcontroles en om problemen met de fiscus te voorkomen. Het is ook slim om mijn administratie digitaal en goed georganiseerd te houden, zodat ik altijd snel de juiste documenten kan vinden als daarom wordt gevraagd.

Dit maakt mijn financiële verslaglegging niet alleen transparant, maar het draagt ook bij aan een soepele bedrijfsvoering.

Btw-identificatienummers controleren

Ik zorg ervoor dat ik de btw-identificatienummers van mijn klanten regelmatig controleer. Dit helpt mij te voldoen aan de fiscale verplichtingen en voorkomt problemen met de belastingdienst.

  • Ik zoek de btw – identificatienummers op via de officiële website, om er zeker van te zijn dat deze correct en actueel zijn.
  • Het formaat en de volgorde check ik met een tool zoals Profit, die automatisch nagaat of het nummer voldoet aan alle eisen.
  • Controles voor EU btw-nummers voer ik uit door middel van VIES, het Europese systeem dat geldigheid van btw-nummers bevestigt.
  • Voor elke nieuwe klant in Nederland wijs ik tijd toe om hun identificatienummer te controleren, omdat dit essentieel is voor de juistheid van mijn administratie.
  • Regelmatige updates houden over eventuele wijzigingen in btw – nummers is een taak waar ik alert op blijf; een verandering kan namelijk financiële implicaties hebben.
  • Ik bewaar een kopie van alle gecontroleerde nummers in mijn administratie samen met de datum van controle, zodat er geen onduidelijkheden ontstaan tijdens audits.
  • Mijn netwerk breid ik uit met experts op het gebied van belastingadvies die mij kunnen helpen wanneer ik twijfel over de authenticiteit of geldigheid van een btw-nummer.
  • Elk kwartaal neem ik de tijd om alle gebruikte btw – nummers nogmaals nauwkeurig na te lopen als onderdeel van mijn routine controles.

MKB Finance: hoe zij grip brengen in de organisatie

MKB Finance staat bekend om hun deskundigheid en ervaring in de financiële administratie. Met robotic accounting lopen zij voorop in innovatie en brengen ze efficiëntie in het bijhouden van cijfers.

Kleine en middelgrote ondernemers vinden via hen een stevige houvast in de complexe wereld van bedrijfsfinancieringen. Hun aanpak zorgt ervoor dat je als ondernemer nooit grip verliest op je financiële situatie.

Het team van MKB Finance biedt niet alleen inzicht maar ook begeleiding, waardoor het aanvragen van financieringen geen tijdrovende nachtmerrie meer is. Ze helpen je begrijpen welke cijfers belangrijk zijn en hoe je deze kunt gebruiken om jouw bedrijf te sturen.

Zo blijf je altijd een stap voor en ben je klaar voor de volgende zet naar succesvol ondernemen. Laten we nu kijken hoe een administratie gevoerd moet worden volgens artikel 3:15i tot 3:15j BW.

Het voeren van een administratie volgens art. 3:15i – 3:15j BW

Het bijhouden van een administratie zoals voorgeschreven in artikelen 3:15i tot en met 3:15j van het Burgerlijk Wetboek (BW) is meer dan alleen een plicht; het is de kern van mijn zakelijke verantwoordelijkheid.

Deze artikelen schrijven voor dat ik als rechtspersoon, zoals bij bv’s of nv’s, alle financiële gegevens gestructureerd vastleg moet houden. Dit houdt in dat iedere transactie traceerbaar moet zijn, wat cruciaal is voor zowel de belastingaangifte als bij eventuele geschillen of een failliet.

Ik zorg ervoor dat mijn administratie voldoet aan de eisen van de wet door alle contracten, facturen en andere bewijsstukken overzichtelijk te ordenen. Dit maakt het mogelijk om op elk gewenst moment mijn financiële verbintenissen en vermogenspositie duidelijk te presenteren.

Niet alleen voor mij belangrijk, maar ook voor stakeholders zoals aandeelhouders tijdens de algemene vergadering of de belastingdienst. Dankzij deze gestructureerde aanpak kan ik met vertrouwen elke financiële verantwoording afleggen.

Praktische tips voor het voeren van een correcte administratie

Georganiseerd blijven is de sleutel tot een succesvolle administratie. Met deze praktische tips houd ik mijn boekhouding altijd op orde.

  1. Zorg voor een duidelijke scheiding tussen zakelijke en persoonlijke financiën; dit helpt bij het overzichtelijk houden van de administratie.
  2. Investeer in goede boekhoudsoftware die past bij mijn bedrijf, waardoor ik tijd bespaar en minder fouten maak.
  3. Bewaar alle bonnetjes en facturen digitaal; zo heb ik altijd snel toegang tot mijn financiële gegevens.
  4. Leer hoe ik facturen correct opstel met alle noodzakelijke informatie om aan de wettelijke vereisten te voldoen.
  5. Plan wekelijks tijd in mijn agenda om mijn administratie bij te werken; hierdoor voorkom ik een achterstand.
  6. Maak gebruik van online bankieren om transacties te koppelen aan boekhouderingen; dit verhoogt de efficiëntie.
  7. Weet welke belastingaftrekposten relevant zijn voor mijn onderneming en hoe ik deze kan toepassen om belastingen te besparen.
  8. Hou deadlines voor btw – aangifte goed in de gaten en zorg dat alles op tijd is ingediend om boetes te vermijden.
  9. Controleer regelmatig het btw – identificatienummer van nieuwe zakenpartners binnen de EU om complicaties te voorkomen.
  10. Vraag advies of ondersteuning aan experts wanneer het complex wordt of als ik twijfel over bepaalde aspecten van mijn administratie.

Conclusie

Een correcte administratie voeren is eenvoudiger dan het lijkt met de juiste tips en trucs. Met onze praktische aanpak bespaar je tijd en voorkom je fouten, zodat je boekhouding altijd klopt.

Vraag jezelf af: pas ik de geleerde strategieën al toe binnen mijn bedrijf? Onderschat nooit hoe een gestroomlijnde administratie kan bijdragen aan jouw ondernemingssucces. Start vandaag nog met het toepassen van deze stappen voor een financieel gezonde toekomst!

Veelgestelde Vragen

1. Wat houdt een correcte administratie voor een BV in?

Een correcte administratie voor een BV betekent dat alle financiële transacties zorgvuldig worden bijgehouden, inclusief inkomsten, uitgaven en hypotheekgegevens, volgens de wettelijke vereisten.

2. Hoe belangrijk is het om hypotheekinformatie bij te houden in mijn bedrijfsadministratie?

Het nauwkeurig registreren van uw hypotheekinformatie is cruciaal omdat dit invloed heeft op de financiële status van uw BV en noodzakelijk is voor de jaarlijkse belastingaangifte en wettelijke verdeling van activa.

3. Wat is de wettelijke verdeling in de context van bedrijfsadministratie?

De wettelijke verdeling verwijst naar de door de wet voorgeschreven wijze waarop activa en passiva verdeeld moeten worden in de boekhouding van een BV, om te zorgen voor transparantie en rechtvaardigheid.

4. Welke stappen kan ik ondernemen om te zorgen dat mijn administratie van mijn BV up-to-date blijft?

Zorg ervoor dat u continu alle transacties vastlegt, periodiek controles uitvoert en aan alle fiscale verplichtingen voldoet om uw boekhouding accuraat en conform de wettelijke eisen te houden.

Foto van Wouter (Ervaringsdeskundige)

Wouter (Ervaringsdeskundige)

Wouter Buijs (1984) zette zijn eerste stappen in de boekhouding al in zijn tienertijd. Facturatie met MS Excel en Word smaakten naar meer. Dit moest toch makkelijker kunnen? Zijn passie ligt in het helpen van mensen naar meer vrijheid. Goede inzicht in de cijfers van je bedrijf is daar een onderdeel van. Volg Wouter op Instagram of LinkedIn. Of mail naar: info@boekhoudspot.com. Telefoonnummer: 033-2022144