In dit artikel

Een vergrendelde archiefkast omgeven door onbetaalde facturen en stapels papier.

Boekhouder geeft administratie niet terug? Wat jij nu kunt doen

In dit artikel

Stel je voor: je bedrijf draait goed, maar plots geeft je boekhouder de administratie niet terug. Ook ik heb die stressvolle situatie meegemaakt, wist je dat een boekhouder echt stukken mag achterhouden tot de factuur voldaan is? In dit artikel leid ik je door de stappen die je kunt nemen om weer controle te krijgen over jouw essentiële documenten.

Lees verder en ontdek hoe je deze impasse kunt doorbreken.

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is, zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. e-Boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit, maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene. Deze topper kun je hier gratis proberen. Hier lees je alles in het uitgebreide Moneymonk review

Samenvatting

  • Ken het retentierecht: Weet dat een boekhouder het recht heeft om je administratie vast te houden als er nog openstaande facturen zijn.
  • Neem actie bij volledige betaling: Betaal alle rekeningen en vraag de administratie terug. Stel een termijn en communiceer duidelijk als je niet krijgt wat je nodig hebt.
  • Juridische stappen als laatste redmiddel: Schakel een advocaat in en overweeg gerechtelijke stappen als overleg geen oplossing biedt.
  • Dien een klacht in bij wanprestatie: Als de boekhouder zich niet aan professionele normen houdt, kun je een formele klacht indienen.
  • Overweeg een nieuwe boekhouder: Bereid je voor op het mogelijk moeten wisselen van boekhouder door aanbevelingen te verzamelen en opties te vergelijken.

Begrip van retentierecht in boekhouding

Het retentierecht geeft mij als schuldeiser de macht om iets dat van jou is, vast te houden totdat je een openstaande schuld betaalt. Stel je voor dat ik jouw salarisadministratie in handen heb omdat ik je boekhouder ben.

Als je mijn facturen niet betaalt, mag ik je administratie bij mij houden. Ik gebruik het retentierecht dan als middel om te zorgen dat jij jouw deel van de afspraak nakomt.

Het recht is krachtig en kan ervoor zorgen dat je snel in actie komt om te betalen. Dat is vooral belangrijk wanneer er sprake is van opeisbare vorderingen waar ik afhankelijk van ben.

Het gaat hierbij niet alleen om geld, maar ook om de vrijheid om mijn diensten te blijven uitvoeren. Als boekhouder heb ik verantwoordelijkheden, maar ook rechten die mij beschermen en zorgen voor een eerlijke behandeling.

Nu weet je wat retentierecht inhoudt, laten we eens kijken naar de verantwoordelijkheid van de boekhouder als jouw administratie wordt achtergehouden.

Een vergrendelde archiefkast omgeven door onbetaalde facturen en stapels papier.

De verantwoordelijkheid van de boekhouder bij het achterhouden van administratie

Na het begrijpen van het retentierecht, is het noodzakelijk om de verantwoordelijkheden van de boekhouder te herkennen. Deze professional speelt een cruciale rol en moet de administratie correct beheren.

Heeft de klant echt alles voldaan, dan is het logisch dat hij of zij de documenten terugkrijgt die afgesproken waren. Hier stopt de macht van een boekhouder met betrekking tot het achterhouden van informatie.

Een boekhouder kan bepaalde documenten vasthouden als deals rond betalen niet nagekomen worden, maar er zijn duidelijke grenzen. Het achterhouden van administratie zonder geldige reden is niet toegestaan.

Dit zou kunnen leiden tot juridische consequenties voor de boekhouder. Belangrijk is dat beide partijen hun afspraken nakomen en transparantie voorop stellen om conflictsituaties te vermijden.

Consequent handelen binnen de kaders van de wet beschermt zowel de boekhouder als de klant.

Een zelfverzekerde accountant in een moderne kantooromgeving omringd door georganiseerde bestanden en stadsfotografie.

Mogelijke stappen om uw administratie terug te krijgen

Ontdek doeltreffende acties die je kunt ondernemen om de belangrijke administratie die je boekhouder achterhoudt, terug in jouw bezit te krijgen.

Wat te doen als je boekhouder je administratie niet teruggeeft

Als mijn boekhouder mijn administratie niet teruggeeft, voel ik me behoorlijk in de steek gelaten. Gelukkig zijn er stappen die ik kan ondernemen om mijn belangrijke documenten terug te krijgen.

  • Ik controleer eerst of alle openstaande facturen betaald zijn, want een boekhouder heeft het retentierecht als er nog rekeningen openstaan.
  • Als alles betaald is, neem ik contact op met de boekhouder en vraag om een duidelijke uitleg waarom de administratie wordt achtergehouden.
  • Ik stuur een formele brief of e – mail waarin ik aanspraak maak op teruggave van mijn administratie en stel hierbij een redelijke termijn.
  • Mocht dit geen resultaat opleveren, dan schakel ik een advocaat in. De advocaat kan mij adviseren over verdere juridische stappen zoals het starten van een kort geding.
  • In sommige gevallen kan het nodig zijn de zaak voor te leggen aan de voorzieningenrechter, zeker als spoed vereist is om bijvoorbeeld belastingaangifte te kunnen doen.
  • Onderzoek ook de mogelijkheid om een klacht in te dienen bij de accountantskamer als je vermoedt dat de boekhouder niet volgens professionele standaarden handelt.
  • Voorbereiding op eventueel switchen van boekhouder is wijs; verzamel aanbevelingen en vergelijk prijzen om vervanging te regelen indien nodig.
  • Bij faillissement van de boekhouder probeer ik via de curator toegang tot mijn administratie te verkrijgen, aangezien deze dan beheerder is van alle bezittingen.

Conclusie

Het omgaan met een boekhouder die jouw administratie niet vrijgeeft, kan frustrerend zijn, maar er zijn duidelijke stappen die je kunt ondernemen. Zorg ervoor dat alle openstaande facturen betaald zijn om aanspraak te maken op je documenten, dit versterkt je positie.

Het is belangrijk om de impact van retentierecht te begrijpen en professioneel te blijven handelen. Voor extra ondersteuning kun je juridisch advies inwinnen; dit toont aan dat je serieus bent over het terugvorderen van jouw administratie.

Laat je niet ontmoedigen, actie ondernemen kan leiden tot een succesvolle oplossing voor dit probleem.

Veelgestelde Vragen

1. Wat kan ik doen als mijn boekhouder failliet gaat en mijn administratie niet teruggeeft?

Als je boekhouder failliet is en je administratie niet teruggeeft, kun je hem aansprakelijk stellen via een juridische procedure.

2. Hoe gebruik ik analytische cookies om mijn boekhouder te controleren?

Je kunt analytische cookies inzetten om het online gedrag van je boekhouder te bekijken, wat kan helpen bij het beoordelen van zijn werkzaamheden.

3. Wat houdt de bodemprocedure in bij een conflict met mijn boekhouder?

De bodemprocedure is een uitgebreide rechtszaak waarbij je via de rechter je gelijk kunt halen en mogelijk je administratie terugkrijgt.

4. Kan ik geld terugkrijgen als mijn boekhouder ten onrechte een te hoge prijs heeft gerekend?

Als blijkt dat je boekhouder een te hoge prijs heeft gerekend, kun je deze prijs aanvechten en mogelijk je geld terugkrijgen.

Foto van Wouter (Ervaringsdeskundige)

Wouter (Ervaringsdeskundige)

Wouter Buijs (1984) zette zijn eerste stappen in de boekhouding al in zijn tienertijd. Facturatie met MS Excel en Word smaakten naar meer. Dit moest toch makkelijker kunnen? Zijn passie ligt in het helpen van mensen naar meer vrijheid. Goede inzicht in de cijfers van je bedrijf is daar een onderdeel van. Volg Wouter op Instagram of LinkedIn. Of mail naar: info@boekhoudspot.com. Telefoonnummer: 033-2022144