In dit artikel

{empty_image_alt}

Alles over digitaal factureren belastingdienst: e-factureren, btw-administratie en meer!

In dit artikel

Veel ondernemers vinden het ingewikkeld om aan de regels voor digitaal factureren te voldoen. Ik snap dat, want ik heb hetzelfde meegemaakt. Een belangrijk feit is dat een digitale nota net als een papieren moet zijn voor de btw-administratie .

Dit artikel geeft heldere uitleg over e-factureren, wettelijke eisen, en hoe dit alles je zaken simpeler maakt. Blijf lezen voor nuttige tips!

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is, zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. e-Boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit, maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene. Deze topper kun je hier gratis proberen. Hier lees je alles in het uitgebreide Moneymonk review

Samenvatting

  • E – facturen zijn elektronische nota’s die voldoen aan bepaalde normen, waardoor ze automatisch verwerkt kunnen worden. Dit maakt het facturatieproces sneller, veiliger en transparanter.
  • Sinds 2018 is e – factureren verplicht voor leveranciers van de overheid, en vanaf 1 januari 2026 worden gestandaardiseerde elektronische facturen de standaard voor alle transacties. Dit vereenvoudigt het delen en controleren van gegevens aanzienlijk.
  • Digitaal factureren bespaart veel tijd en helpt ondernemers te voldoen aan de fiscale bewaarplicht. Elektronische facturen moeten een uniek factuurnummer en het btw-identificatienummer bevatten om gemakkelijk traceerbaar te zijn.
  • Elke factuur moet nauwkeurig worden bijgehouden in de btw – administratie, met alle vereiste details zoals naam en adres van zowel verkoper als koper, en bewaard worden voor een periode van zeven tot tien jaar, afhankelijk van het type goederen of diensten.
  • Voor het versturen van e – facturen aan de overheid kunnen ondernemers gebruikmaken van administratiesoftware of het Leveranciersportaal. Dit vereist dat de factuur alle benodigde informatie bevat en op de juiste manier wordt verzonden en opgeslagen.

Wat is een e-factuur?

Nu we de inleiding achter de rug hebben, duiken we dieper in wat een e-factuur precies inhoudt. Een e-factuur is een elektronische nota die je via de computer verstuurt en ontvangt.

Dit bestand voldoet aan bepaalde normen waardoor het automatisch verwerkt kan worden. Het fijne hieraan is dat alles digitaal gaat, wat het hele proces niet alleen sneller maakt, maar ook veiliger en transparanter.

E-factureren vervangt de ouderwetse manier van facturen maken met papier. Je hebt slechts één versie van elke factuur, wat verwarring voorkomt. Er zijn twee hoofdwegen om dit te doen: ofwel gebruik je administratiesoftware, ofwel ga je via een specifiek portaal voor leveranciers.

Dit maakt het mogelijk voor zowel grote als kleine organisaties om hun facturatieproces efficiënter en overzichtelijker te maken.

Belangrijke aspecten van e-factureren

E-factureren verandert de manier waarop we onze administratie voeren. Het volgen van de regels en het benutten van de voordelen maakt ons werk efficiënter.

Wet- en regelgeving omtrent e-factureren

Sinds 2018 geldt er een nieuwe regeling voor overheden en hun leveranciers. Ze moeten nu digitale facturen gebruiken. Dit maakt het proces sneller en eenvoudiger. Het helpt ook bij het bijhouden van de administratie.

Voor de Rijksoverheid en alle andere aanbestede diensten is het gebruik van digitale facturen zelfs verplicht.

Vanaf 1 januari 2026 worden gestandaardiseerde elektronische facturen de standaard voor transacties. Dit betekent dat iedereen dezelfde soort digitale factuur moet versturen en ontvangen.

Het maakt het makkelijker om gegevens te delen en te controleren. Dit is een grote stap vooruit in het moderniseren van zakelijke processen.

Voordelen en eisen van digitaal factureren

Nu we de wet- en regelgeving rondom e-factureren hebben verkend, is het tijd om de voordelen en de specifieke eisen van digitaal factureren onder de loep te nemen. Digitaal factureren bespaart mij, net als vele andere ondernemers, enorm veel tijd.

Het is geweldig om te zien hoe snel elektronische facturen verwerkt worden in vergelijking met de traditionele papieren varianten. Ik merk dat mijn klanten en ik minder tijd kwijt zijn aan administratie, wat ons meer ruimte geeft om te focussen op andere belangrijke aspecten van onze bedrijven.

Een essentiële voorwaarde voor elektronische facturen is dat ze moeten voldoen aan bepaalde standaarden die door de belastingdienst zijn vastgesteld. Zo moeten alle digitale facturen een uniek factuurnummer en het btw-identificatienummer bevatten.

Deze eisen zorgen ervoor dat de facturen gemakkelijk te traceren zijn voor zowel mij als voor mijn klanten, wat helpt bij het voldoen aan de fiscale bewaarplicht. Het is duidelijk dat digitaal factureren niet alleen efficiënter is, maar ook helpt om aan de regelgeving te voldoen.

Btw-administratie en facturatie

Het bijhouden van je btw-administratie en facturatie is cruciaal om aan de eisen van de Belastingdienst te voldoen. We laten je zien hoe je jouw facturen correct opmaakt en bewaart, zodat je altijd klaar bent voor een controle.

Vereisten voor facturen in uw btw-administratie

In mijn administratie houd ik elke factuur netjes bij. Dit helpt mij om aan alle regels te voldoen en maakt mijn btw-aangifte een stuk makkelijker. Voor iedereen die dit ook wil doen, heb ik een lijst gemaakt met alles waaraan je moet denken.

  1. Zorg dat de naam en het adres van zowel jezelf als je klant erop staan. Dit bewijst wie er heeft gekocht en verkocht.
  2. Het btw – identificatienummer mag niet ontbreken. Als zelfstandige laat je hiermee zien dat je belastingen afdraagt.
  3. Elk document krijgt een uniek nummer. Zo blijft je administratie overzichtelijk.
  4. Vergeet de datum niet waarop je de factuur maakt en verstuurt. Deze data zijn belangrijk voor de btw – aangifte.
  5. Beschrijf duidelijk welke diensten of producten je hebt geleverd. Het moet voor iedereen begrijpbaar zijn wat er is verkocht.
  6. Vermeld altijd het totaalbedrag inclusief btw. Jouw klanten moeten weten hoeveel ze moeten betalen, inclusief belasting.
  7. Bewaar alle facturen in originele staat, digitaal of op papier, minimaal 7 jaar lang voor gewone producten en diensten, en 10 jaar voor goederen gerelateerd aan onroerend goed.

Door deze punten te volgen, weet ik zeker dat mijn administratie altijd klopt met wat ik aan de belastingdienst rapporteer. Dit zorgt ervoor dat mijn aangiftes vlekkeloos verlopen en ik me kan focussen op mijn bedrijf, in plaats van op papierwerk!

De bewaarplicht van facturen

Nu we hebben gekeken naar wat uw facturen allemaal moeten bevatten voor de btw-administratie, laten we ons richten op een ander cruciaal aspect: het bewaren van deze documenten. Het opslaan van uw facturen is niet zomaar een taak, het is een essentieel onderdeel van uw bedrijfsvoering en eist aandacht.

  1. U moet elke factuur die u maakt of ontvangt zeven jaar lang bewaren. Dit geldt voor al uw zakelijke documenten.
  2. Voor documenten over onroerend goed ligt deze periode zelfs op 10 jaar. De belastingdienst kan deze informatie vragen als zij dat nodig vinden.
  3. Zowel papieren als digitale opslag zijn toegestaan. Kies wat het best past bij jouw manier van werken.
  4. Als u kiest voor digitale opslag, zorg er dan voor dat de systemen veilig zijn. Bescherm ze tegen verlies en diefstal.
  5. Denk eraan, gescande kopieën van papieren facturen zijn ook acceptabel, zolang ze maar duidelijk en volledig zijn.
  6. U mag computerbestanden alleen verwijderen nadat u deze heeft afgedrukt en veilig heeft opgeslagen.
  7. Zorg ervoor dat de originele vorm van elk document behouden blijft tijdens de gehele bewaartermijn.

Het zorgvuldig beheren van uw administratie door aan deze bewaarplicht te voldoen, voorkomt problemen met de belastingdienst in de toekomst en houdt uw bedrijf in goede staat.

E-factureren aan de overheid

Het versturen van een elektronische factuur aan de Rijksoverheid, gemeenten, provincies en waterschappen vereist specifieke stappen. Via het Leveranciersportaal kun je makkelijk voldoen aan deze eisen en jouw facturen digitaal indienen.

Hoe een e-factuur aan de Rijksoverheid te versturen

Het sturen van een e-factuur aan de Rijksoverheid lijkt misschien ingewikkeld, maar het is vrij simpel als je de stappen volgt. Ik gebruik hiervoor ofwel mijn boekhoudsoftware die e-factureren ondersteunt, of ik log in op het Leveranciersportaal.

  1. Kies eerst de methode die je wilt gebruiken. Als je boekhoudprogramma ondersteuning biedt voor e – factureren, is dat vaak de makkelijkste weg.
  2. Zorg ervoor dat jouw factuur alle verplichte gegevens bevat. Dit betekent dat zaken als het bedrag exclusief btw, het btw-tarief en de datum moeten kloppen.
  3. Verzamel informatie over de ontvanger binnen de Rijksoverheid. Wie moet jouw factuur ontvangen? Zoek dit goed uit.
  4. Via boekhoudsoftware verstuur ik dan een elektronisch bestand direct naar mijn klant bij de overheid. Ik zorg altijd dat deze software up-to-date is.
  5. Gebruik ik het Leveranciersportaal, dan log ik in met mijn inloggegevens en volg ik daar de stappen om mijn factuur te uploaden.
  6. Na het versturen hou ik altijd goed in de gaten of mijn factuur succesvol is ontvangen en verwerkt door middel van een bevestiging of feedback.

Ik raadpleeg regelmatig de website van Rijksoverheid voor updates over e-factureren en neem contact op met hun Helpdesk e-factureren bij vragen of problemen.

Elk bedrijf dat producten levert of diensten verricht aan Rijksoverheidsinstanties moet dus zorgen voor een correcte elektronische facturatie. Het naleven van deze procedure helpt om alles soepel te laten verlopen en bevordert een snellere betalingsafhandeling.

Deze informatie houdt me steeds op koers en maakt het hele proces van e-facturatie aan de overheid veel minder tijdrovend dan je zou denken!

Diensten belast met btw in het geval van digitale diensten

Digitale diensten belasten we met btw op basis van waar de klant woont. Dit heb ik zelf ondervonden toen ik mijn online cursussen begon te verkopen. Eerst dacht ik dat het simpel was, maar al snel leerde ik dat de locatie van mijn klanten bepaalt hoeveel btw ik moet afdragen.

Voor mij als verkoper betekent dit extra opletten bij elke online transactie. Ik zorg ervoor dat ik precies weet waar mijn klanten zich bevinden en pas de juiste btw-tarieven toe. Dit houdt mijn facturen correct en mijn belastingadministratie op orde.

Ik gebruik administratiesoftware om alles bij te houden. Deze software helpt mij enorm met het automatiseren van mijn facturatieproces, inclusief het berekenen van de juiste btw voor elke klant.

Hierdoor bespaar ik veel tijd en voorkom ik fouten in mijn administratie. Nu we dit aspect van digitale diensten hebben behandeld, is het tijd om te kijken naar de mogelijkheden voor e-factureren.

Mogelijkheden voor e-factureren

E-factureren biedt verschillende opties die ondernemers helpen efficiënter te zijn. U kunt gebruikmaken van administratiesoftware of het Leveranciersportaal voor het verzenden van uw facturen.

E-factureren met uw administratiesoftware

Ik gebruik mijn administratiesoftware voor e-factureren omdat dit efficiënt en makkelijk is. Deze software maakt en verstuurt automatisch facturen naar mijn klanten. Ik hoef dus niet meer handmatig facturen te vullen of te verzenden.

Dit bespaart mij veel tijd.

Mijn software zorgt ook voor de juistheid van de facturen. Ze voldoen altijd aan de wet- en regelgeving. Ik ontvang en verwerk facturen veel sneller dan voorheen. Dit maakt mijn hele administratieproces veel soepeler.

“De kracht van automatisering heeft mijn manier van werken volledig veranderd.”

E-factureren via het Leveranciersportaal

E-factureren via het Leveranciersportaal heb ik onlangs ontdekt als een effectieve manier om mijn factuurprocessen te stroomlijnen. Dit platform is een beveiligde website waarop ik gemakkelijk e-facturen aanmaak en een kopie opsla voor mijn eigen administratie.

Het proces is eenvoudig en bespaart mij veel tijd, vooral omdat ik de facturen niet meer handmatig hoef te verwerken. De stap naar het gebruiken van het Leveranciersportaal was klein, maar de impact op mijn workflow is groot.

Het mooiste aan het Leveranciersportaal vind ik de directheid en veiligheid waarmee alles plaatsvindt. Ik maak de factuur, verstuur deze elektronisch en download meteen een kopie. Geen papierwerk, geen gedoe met e-mails en vooral geen risico op verloren facturen.

Dit mechanisme maakt ook mijn btw-administratie veel minder complex, wat weer tijd vrijmaakt voor andere belangrijke taken binnen mijn onderneming. Naar de volgende stap in digitale facturatie kijken, wordt zo een stuk aantrekkelijker.

Alles over digitaal factureren bij de belastingdienst

Ik kies zelf of ik mijn facturen op papier of digitaal verstuur. Deze flexibiliteit is handig. Maar er is een extra regel voor digitale facturen. Mijn afnemer moet ermee akkoord gaan.

Dit zorgt ervoor dat alles soepel verloopt. Mijn facturen moeten ook aan belangrijke eisen voldoen. Ze moeten bijvoorbeeld mijn volledige naam en adres bevatten, en ook die van mijn afnemer.

Dit is essentieel voor mijn btw-administratie.

Digitaal factureren heeft geen specifieke regels van de Belastingdienst. Toch is het belangrijk om alle verzonden en ontvangen facturen te bewaren. Dit is een verplichting. Er zijn twee manieren om digitaal te factureren: via administratiesoftware of via het Leveranciersportaal van de Belastingdienst.

Dit maakt het overstappen naar een digitale methode niet alleen milieuvriendelijker maar ook efficiënter. Nu laten we zien hoe deze aanpak in de praktijk werkt, vooruitlopend op de afronding van het onderwerp.

Conclusie

We hebben gezien dat e-factureren en btw-administratie hand in hand gaan. Ze maken jouw bedrijfsvoering efficiënter en voldoen aan de eisen van de belastingdienst. Heb je je ooit afgevraagd hoe je deze processen in jouw voordeel kunt gebruiken? Nu weet je dat het gebruik van administratiesoftware niet alleen tijd bespaart, maar ook zorgt voor nauwkeurigheid in je financiële administratie.

Bedenk hoeveel eenvoudiger jouw administratie zou zijn als je vandaag nog begint met digitale facturatie aan overheidsinstanties en klanten. Laat deze kans niet liggen om jouw bedrijf naar een hoger niveau te tillen.

Foto van Wouter (Ervaringsdeskundige)

Wouter (Ervaringsdeskundige)

Wouter Buijs (1984) zette zijn eerste stappen in de boekhouding al in zijn tienertijd. Facturatie met MS Excel en Word smaakten naar meer. Dit moest toch makkelijker kunnen? Zijn passie ligt in het helpen van mensen naar meer vrijheid. Goede inzicht in de cijfers van je bedrijf is daar een onderdeel van. Volg Wouter op Instagram of LinkedIn. Of mail naar: info@boekhoudspot.com. Telefoonnummer: 033-2022144